Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fotoslužby

8 důvodů, proč je klasické album lepší než instagramové

8 důvodů, proč je klasické album lepší než instagramové
27. 12. 2023 | 9 minut čtení

Většina z nás fotí každý den, díky chytrým telefonům s kvalitními fotoaparáty už to není žádná věda. My maminky často sdílíme fotky našich dětí na sociálních sítích a filtrujeme, co se na sítě hodí a co už ne. Proč je dobré pořídit si krom instagramového alba i klasické? Podívejme se na to!

Sdílet...?

Známe to asi všechny, po období ,,musím zaznamenat každý prd" přijde období ,,proboha, nestíhám nic, natož fotit". Obě zmíněná období mají společnou jednu věc, a tou je neotřesitelná pozice v rodinném albu. Nad fotkami novorozenců a čerstvých chodců se dojímáme, při přechodu ke snímkům prvního  domácího streetartu na kuchyňské zdi přichází, tedy alespoň s odstupem pár měsíců, pobavení. Přesně tohle jsou chvíle, kterými se většinou rády pochlubíme.

...nebo nesdílet? 

Většina z nás má účet minimálně na jedné sociální síti a všechny nás asi napadlo, jestli je dobrý nápad některé z fotek, o které bychom se se známými rády podělily, sdílet. Ve Spojených státech už se dokonce rýsuje zákon, který nařizuje rodičům odkládat na zvláštní účet, vedený na jméno dítěte, peníze, které vydělali při instagramových spolupracích při sdílení svých dětí. O tom, kde je správná hranice mezi sdílením a nesdílením dětí bychom mohli vést dlouhé diskuze, ale třeba i tenhle bod přispěje k tomu, že založíte dětem klasické album.

A jaké jsou další důvody k založení rodinného alba? 

#1 Výběr fotografií a chvilka s dvojkou červeného

Na sociální sítě vybíráme většinou reprezentativní a povedené fotky. Naopak v klasickém albu se skvěle vyjímají i momentky, které třeba po technické stránce nejsou skvělé, ale přenesou vás i o několik let zpět a vdechnou život vzpomínkám. No kdo by se s odstupem času nezasmál hořícímu vánočnímu stromečku nebo příšernému sestřihu, ve kterém jsme nastupovali do první třídy? Tak šup, dlouhé zimní večery přímo vybízí k tomu udělat si svařák nebo nalít skleničku vína, zachumlat se po uložení dětí do deky na gauči a vybrat, které snímky si místo v albu zaslouží.

#2 Kreativita dostane prostor i jinde, než u vymýšlení dětských aktivit

U tvorby alb se vaše umělecká stránka osobnosti rozhodně vyřádí. Do klasického alba můžete kromě fotografií vlepit také drobné vzpomínky, třeba sušené květy, pozvánky, gratulace, snímky z ultrazvuku… Některé doplňky najdete u nás, ale nebojte se popustit uzdu kreativitě a vykupte v papírnictví třpytivé fixy, samolepky, šablony, kaligrafická pera a koneckonců všechno, u čeho budete mít pocit, že to k přípravě dokonalého alba nutně potřebujete.

 

 

#3 Alba jsou i pro lenochy!

Možná budete argumentovat tím, že naházet fotky na Instagram je jednodušší a rychlejší. Mou odpovědí je, že při použití samolepicího či zasouvacího alba vám to zabere maximálně o pár minutek víc. A další generace vaši časovou investici jistě ocení! A navíc při použití některého z jednoduchých samolepících či zasouvacích alb můžete do práce zapojit i děti a užít si chvilku klidu s kávou v ruce. Za tu chvilku klidu tedy neručím, zvlášt pokud máte víc než jedno dítě a budou spolu pracovat na jednom albu! Avšak ručím za jednoduchý a rychlý způsob objednání vyvolání fotografií.

#4 Kdo všechno to uvidí?

Na rozdíl od sociálních sítí není třeba v albech filtrovat nahé zadky, fotky v plavkách tělové barvy ani fotky dětí. Album jednoduše uvidí jen ten, komu ho budete chtít ukázat! Ale pozor, je to dvousečné, při prohlížení alba z dovolené u vaší tchyně vás polonahé fotky mohou trochu zaskočit…

#5 Jistota, že o fotky nepřijdete!

Nikdo vám nezaručí, že váš instagramový účet nebude zablokován nebo ukraden. Pokud se tak stane, bohužel přijdete o všechny fotografie i videa. Jasně, alba mohou třeba shořet při požáru toho zmiňovaného vánočního stromečku, ale upřímně, je to menší riziko, než ukradený IG účet! Každopádně i tak je fajn fotky zálohovat, v tom se mnou asi budou souhlasit všichni, kteří už někdy o snímky přišli. Ideální je k tomu využít například externí disky. Pokud máte staré negativy a rádi byste je zálohovali taky, nebojte se je přinést k nám do FotoŠkoda, postáráme se o jejich digitalizaci a vy už si je následně jen uložíte na disk, nebo z nich rovnou sestavíte album a necháte snímky vytisknout.

#6 No hate zone!

Šance, že se nad papírovým albem vyhnete nevyžádaným komentářům a radám je podstatně vyšší než u sociálních sítí. Málokdo má totiž odvahu na to, aby vám do očí řekl to, co by možná jindy bez skrupulí napsal do komentářů.

#7 Atmosféra a setkání s rodinou

Rodinná setkání. Pro někoho noční můra, pro dalšího radost. Každé rodinné setkání je s prohlížením rodinných alb o něco veselejší. A taky, všichni jsme, myslím, rádi, když víme o našich předcích co nejvíc. Můžeme se podívat, po kom máme velký nos, krásné oči, odstáté uši, nebo se jen ujistit, že se vážně podobáte prababičce a nenašli vás u popelnic, jak vám tvrdí starší sourozenci. Instagram je jen váš a na vaše fotky na něm se další generace zřejmě nikdy nepodívá. A to je přece škoda!

 

 

Jenom díky dochovaným fotografiím dnes přesně víme, jak vypadal Winston Churchill, katedrála Notre Dame před požárem nebo jak to vypadalo při vylodění v Normandii. Pravda, těch fotek z vylodění mohlo být víc. Zajímá vás, co se s nimi stalo?

#8 Děti. Děti a jejich mámy jsou těmi, kdo ve výsledku album ocení nejvíc.

Jasně, většina maminek to zná, přes den šílený kolotoč, občas až takový, že večer vlastně ani nevíme, kde se ten den ztratil. Stejně tak nechápavě občas hledíme, že miminko už není tak úplně miminkem, ale osobností s vlastním názorem (dávajícím ho hlasitě najevo), přijde školka, škola... Nic není víc, než se moct podívat na vzpomínky v albu a vybavit si u nich detaily, jako je vůně čerstvě narozeného miminka, radost z prvních krůčků, hrůzu v očích ve chvíli, kdy byla hladká mouka po celé kuchyni a vaše batole si v ní spokojeně hrálo nebo pýcha při prvním zvládnutém dni ve škole. Já vím, zní to děsně sentimentálně, ale věřte, že čas, který strávíte výrobou alba, se vám vrátí do poslední vteřinky. Mimo jiné i tím, že po pár letech budete mít možnost užít si i s puberťáky, kteří vás jinak budou mít na háku, čas nad společnými vzpomínkami a zážitky.

Hlavně se nezbláznit!

Tak jo, teď už všichni víme, proč je album, klasické, zasouvací nebo klidně samolepicí, lepší než alba na sociálních sítích, a vyvstává otázka, jak si připravit materiály na výrobu alba a nezbláznit se z toho?

Osvědčeným způsobem je archivovat fotky průběžně během celého roku, ideálně v pravidelných intervalech. Každému to vyhovuje jinak, za mě je ale třeba archivace každý měsíc úplně ideální. Je to jednoduché, na konci každého měsíce stáhnete pořízené snímky z telefonu i fotoaparátu, vyberete ty, které chcete mít v albu a uložíte do pojmenované složky. Začátkem prosince, nebo kdykoliv během roku tak máte po ruce spoustu krásných fotek nejen do originálního kalendáře pro babičku a nejhorší část práce máte za sebou!

 

 

 

Jak získat 10% slevu na alba?

  • Stačí vyvolat fotky v našem  Minilabu.a sleva 10 % na všechna alba je vaše!

 

CHCI VĚDĚT O FOTOALBECH VŠECHNO!

 

WALTHER FUN klasické/100 černých stran, 30x30, černé

pro fotografie různých formátů, pergamenový papír mezi listy, fotografie lze nalepit přímo / oboustrannými čtverečky / pomocí růžků

890,-
WALTHER CLOTH klasické/100 bílých stran, 30x30, černé

knižní vazba, plátěný potah, 100 bílých stran

790,-
WALTHER FUN klasické/100 černých stran, 30x30, mentolová

pro fotografie různých formátů, pergamenový papír mezi listy, fotografie lze nalepit přímo / oboustrannými čtverečky / pomocí růžků

890,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...