26. 4. 2018 | 4 minuty čtení

Je to tady! Po měsíci, kdy jsme netrpělivě čekali na vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií profesionální i otevřené soutěže a k tomu i ty nejlepší z nejlepších. Z rekordních 320 000 fotografií tak bylo vybráno 22 nejpovedenějších a vy se na ně můžete zajet podívat do galerie Somerset House v Londýně.

Nejlepší mezi profesionály

Před měsícem jste si mohli na našem blogu přečíst o vítězích národních cen prestižní soutěže Sony World Photography Awards, dnes už známe ty nejlepší z nejlepších - vítěze kategorií profesionální i otevřené soutěže za rok 2018.

Titul Fotograf roku letos obdržela britská umělkyně Alys Tomlinson (43) za sérii Ex-Voto, díky níž vyhrála také finanční odměnu ve výši 25000 USD. Porotci u díla vyzdvihovali krásné provedení, technickou dokonalost i citlivé ztvárnění pouti jako cesty za poznáním. Součástí vítězné série jsou formální portréty, velkoformátové krajiny i detailní zátiší náboženských obětí, které můžete vidět na poutních místech v Lourdes (Francie), Ballyvourney (Irsko) a Grabarce (Polsko). Fotografka se zaměřuje především na témata prostředí, sounáležitosti a identity a na kontě má řadu fotografických cen. Tomlinson měla konkurenci v dalších devíti vítězích kategorií profesionální soutěže.

Vítěz otevřené soutěže je z Bulharska

Kromě vítězů profesionální soutěže byla vyhlášena také vítězná jména soutěže otevřené. Na prvním místě stanul Veselin Atanasov z Bulharska se svým snímkem Early Autumn, který tak získává odměnu ve výši 5000 USD. Profesí je IT specialista a fotografování se začal věnovat v roce 2014.

Atanasov ale není jediným oceněným fotografem - následující umělci byli porotou vybráni jako autoři nejlepších snímků na světě:

  • Architektura: Gianmaria Gava (Itálie) - Buildings
  • Problémy současnosti: Fredrik Lerneryd (Švédsko) - Slum Ballet
  • Kreativní: Florian Ruiz (Francie) - The White Contamination
  • Současné kauzy a událostiMohd Samsul Mohd Said (Malajsie) - Life Inside the Refugee Camp
  • Objevitelská: Alys Tomlinson (Velká Británie) - Ex-Voto
  • Krajina: Luca Locatelli (Itálie) - White Gold
  • Svět přírody & divoká zvířata: Roselena Ramistella (Itálie) - Deep Land
  • Portrét: Tom Oldham (Velká Británie) - The Last of The Crooners
  • Sport: Balasz Gardi (Maďarsko) - Buzskashi
  • Zátiší: Edgar Martins (Portugalsko) - Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes

Mladým fotografem roku se stala Megan Johnson z USA a Studentským fotografem roku pak Samuel Bolduc z Kanady. Ocenění za výjimečný přínos fotografii převzala Candida Höfer, jedna z nejuznávanějších fotografů současnosti, která se zaměřuje na rozlehlé prázdné interiéry a jejíž díla zdobí velké sbírky po celém světě. Více informací o vítězích si můžete přečíst na serveru F22.

Všichni vítězové si v Londýně převzali digitální vybavení Sony, budou zapsáni do knihy vítězů a jejich snímky se dočkají představení na tradiční výstavě Sony World Photography Awards Exhibition 2018, která se uskuteční v galerii Somerset House v Londýně.

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-

Související články

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Fotografická soutěž na instagramu - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...